Fragmente din carti ce ne-au impresionat

In jos

Fragmente din carti ce ne-au impresionat

Mesaj  Admin la data de Mar Apr 22, 2008 12:32 am

G. Calinescu
"Ion Creanga"

Fragmentul ce urmeaza face parte din capitolul I, "Stramosi, parinti, frati si surori" si-l descrie pe Stefan a Petrei, tatal povestitorului. Cate asemanari intre el si oamenii din ziua de azi - cazul nostru: Ciresoaia.

"Stefan arata a fi fost om de treaba, in felul cum sunt oamenii de treaba pe la tara. Era un om care nu se intreba de ce traieste si daca mai este pe lume si alt chip de a vietui. Multumit ca are curechi in poloboc si branza in putina, da din maini sa le aiba mereu. Astfel de oameni se-nsoara fiindca asa face toata lumea, fac copii ca toata lumea si muncesc din greu cum fac si altii. Roata existentei ii intoarce mereu, fara sa le dea ragaz sa se intrebe daca sunt sau nu fericiti. O intepenire in formele apucate, care uneori merge pana la incapatanare, tine loc conceptiei de viata a oamenilor mai luminati. Dintr-un fel de economie biografica, multi vor sa vada in Stefan pe omul intunecimii, cu care se razboieste Smaranda, cea aducatoare de lumina. Contrast artificial. Nici Stefan nu pune bete-n roate viitorului copiilor, nici Smaranda nu visa ceea ce era sa se intample. In fond, Stefan, om ca toti oamenii, stia ale lui. El stia ca un barbat trebuie sa se-nsoare si s-a insurat. Stia ca trebuie sa faca copii, si a umplut casa. Pana se nasteau copiii, el umbla dupa treburi, pe la targ, pe la padure. La tara numarul de copii nu inspaimanta, si cum la inceput sotii Creanga au vreo patru baieti, Stefan e vesel. Isi si facuse socotelile lui taranesti cum sa se ajute cu ei. De aceea cand Ion e maricel si Smaranda ii da zor sa-l trimita la scoli, Stefan e contrariat. El se batea cu gandul sa-l mane cu carlanii. Toti la tara isi folosesc baietii ca mana de lucru, si scoala e o adevarata incurcatura. Nu este vreo ura de invatatura, ci incredintarea ca treburile gospodariei nu se fac cu cartea. De unde ironie, ironia tipica omului analfabet, care, neavand de gand sa iasa din starea lui, nu intelege sfortarile de prisos, mai ales ca el isi face bine treburile fara scoala. Deci invatatura e un fel de a te duce bou la Paris, unde-o fi acolo, si a te-ntoarce vaca."

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 26
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://ciresoaia.forumz.ro

Sus In jos

Tema: Om...citat din Mein Kampf.

Mesaj  Krieg55 la data de Lun Iul 26, 2010 1:08 am

"Cu cat cunosc mai bine oamenii cu atat iubesc mai mult cainii.."


Ultima editare efectuata de catre Krieg55 in Vin Mar 02, 2012 1:51 am, editata de 1 ori
avatar
Krieg55

masculin Numarul mesajelor : 3
Varsta : 26
Localizare : -
Stare de spirit : maniaco depresiv.
Data de inscriere : 26/07/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Lev Tolstoi – “Invierea”

Mesaj  Admin la data de Mar Aug 10, 2010 11:33 pm

ORICÂT se străduiau oamenii, grămădiți câteva sute de mii la un loc, să sluțească petecul de pământ pe care se înghesuiau, acoperindu-l cu piatră de nu mai putea rodi nimic, smulgând orice firicel de iarbă răsărea, îmbâcsind văzduhul cu fum de cărbune și petrol, ciopârțind copacii și alungând animalele și păsările – primăvara era tot primăvară, chiar și la oraș. Soarele încălzea, iarba înverzea și creștea, oriunde n-o nimicea mâna omului, nu numai prin parcuri, dar și printre pavelele de piatră; mestecenii, plopii, mălinii își desfăceau frunzulițele cleioase și înmiresmate; pe ramurile teilor plesneau mugurii plini de sevă; stăncuțele, vrăbiile, porumbeii, simțind primăvara, își clădeau voioși cuiburile, iar muștele înviate de soare bâzâiau pe lângă ziduri. Plantele, păsările, gâzele, copiii, toți erau veseli. Numai oamenii – cei vârstnici, maturi – nu încetau de a se înșela și de a se chinui unii pe alții și pe ei înșiși. Pentru ei această dimineață de primăvară, această frumusețe a lumii, dăruită de Dumnezeu spre fericirea tuturor vietăților – frumusețe care aduce cu sine pacea, buna înțelegere și dragostea între oameni – nu era un lucru sfânt și însemnat, ci sfânt și însemnat era ceea ce născociseră ei înșiși, pentru a ajunge cât mai sus, ridicându-se unii peste alții.


Admin
Admin

Numarul mesajelor : 26
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://ciresoaia.forumz.ro

Sus In jos

Adolf Hitler-Mein Kampf

Mesaj  Krieg55 la data de Mier Aug 11, 2010 5:36 am

Pacea eternă nu va dăinui pe pământ decât atunci când ultimul om îl va ucide pe penultimul.
avatar
Krieg55

masculin Numarul mesajelor : 3
Varsta : 26
Localizare : -
Stare de spirit : maniaco depresiv.
Data de inscriere : 26/07/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Invitatie la vals, de Mihail Drumes

Mesaj  mihaela la data de Mier Apr 06, 2011 3:11 am

"Invitatie la vals"

„În orice caz numai dragostea și creația fac viața vrednică de a fi trăită și, totodată, de a fi părăsită fără regret. N-am creat ni­mic care să rămînă generațiilor viitoare, dar am avut dragostea... E de neconceput cît am iubit-o pe Mihaela. S-a strecurat atît de integral în mine făcînd una cu ființa mea, încît acum cînd a plecat în lunga ei călătorie și-a luat numai trupul cu ea, dar în mine a rămas întreagă, mai vie ca niciodată. Voia să-mi intre în sînge și, iată, izbutise mai mult, infinit mai mult decît se așteptase.

Totul, totul îmi vorbește de ea: locurile pe unde am hoinărit, casele, grădinile, lucrurile, oamenii pe care i-am cunoscut împreună. În toate și în tot parcă și-a lăsat ființa ei. (Și risipa aceasta nu mai avea margini.) Cînd tac, ființele și lucrurile din afară încep să grăiască amintirile din mine. În gînduri și în vis, în iubire și în ură, în bucurie și în suferință, în faptă și în vorbă, e pururea vie, pu­ruri prezentă Mihaela! Pretutindeni Mihaela! Obsesie uriașă, co­pleșitoare, trebuință ca aerul și lumina. Cine ar putea să-mi smulgă rădăcinile ei crescute pînă în adîncurile mele cele mai insondabile? Iubirile mari sînt tocmai ace­lea de care te îndoiești mai mult."

mihaela

feminin Numarul mesajelor : 5
Varsta : 34
Localizare : Slanic Moldova
Data de inscriere : 06/03/2011

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Coliba unchiului Tom

Mesaj  mihaela la data de Mier Apr 06, 2011 3:30 am

Prieteni, pe mormîntul lui am jurat în fața lui Dumnezeu că nu voi mai avea nici un sclav, de vreme ce îmi stă în putință să-i eliberez și că nimeni, din vina mea, nu va mai fi expus să fie desparțit de căminul și de prietenii săi [...]. Cînd vă veți bucura de libertatea voastră, aduceți-vă aminte ca o datorați acestui bătrîn cu suflet bun, arătați-vă recunoștința fața de el, fiind buni cu soția și copii lui. De cîte ori veți vedea COLIBA UNCHIULUI TOM, gîndiți-vă la libertatea voastră, aș vrea ca ea sa fie pentru voi un monument care să vă îndemne a urma pilda lui și să fiți atîți de cinstiți, de credincioși și de buni creștini cum a fost el.”

În Biblie sunt scrise multe, dar nimeni nu le ia in serios.
Harriet Beecher Stowe în Coliba unchiului Tom

Copiii nu înțeleg niciodată catehismul când îl învață; dar mai târziu, când sunt mari, și-l reamintesc cu ușurință.


mihaela

feminin Numarul mesajelor : 5
Varsta : 34
Localizare : Slanic Moldova
Data de inscriere : 06/03/2011

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Voltaire - "Candid sau Optimismul"

Mesaj  Admin la data de Mar Dec 13, 2011 3:08 am

„O, Doamne! Niciodată n-am acuzat Providența. Am fost bolnav pentru că tu ai dorit să fiu, și atunci am vrut și eu; am fost sărac pentru că tu ai vrut, și am fost mulțumit cu sărăcia mea; am trăit în nevrednicie, pentru că tu ai vrut, și n-am dorit niciodată să mă ridic deasupra stării mele.
Vrei să părăsesc acest spectacol magnific, îl părăsesc; și îți aduc o mie de umile mulțumiri pentru că mi-ai îngăduit să iau parte la el, pentru a mă face să văd toate operele tale și pentru a așeza sub privirile mele ordinea cu care cârmuiești acest Univers.” Epictet

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 26
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://ciresoaia.forumz.ro

Sus In jos

Liviu Rebreanu - "Adam si Eva"

Mesaj  Admin la data de Vin Sept 27, 2013 10:11 pm

Esenta cartii, daca se poate spune asa, dincolo de combinatiile si sugestiile metafizice ale autorului, consta in pasajul regasirii sinelui personajului principal, Toma Novac in apropiere de propria-i moarte: "Gandul mortii ii aparea din cand in cand ca o intrebare care cerea dezlegare. Moartea nu poate fi sfarsitul sfarsitului. Ar fi o absurditate. Atunci pentru ce ne-am nascut? Intamplarea oarba nu explica un necunoscut. Cel mult complica. Dincolo de moarte trebuie sa fie ceva, precum si inainte de nastere trebuie sa fi fost ceva. Sufletul nu poate incepe si nici sfarsi intr-o intamplatoare viata pamanteasca."

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 26
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://ciresoaia.forumz.ro

Sus In jos

Re: Fragmente din carti ce ne-au impresionat

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum